رویارویی با عبارت تخصصی و جدید بلاک چین یا زنجیره بلوک یا Blockchain، اولین علامت سوال بزرگ را برای افراد تازه کار و آماتور ارزهای دیجیتال ایجاد میکند. این مقاله به تمام سوالات شما به زبانی ساده و قابل فهم پاسخ میدهد.
در مورد بلاک چین و ساز و کار خارق العادهاش چه قدر اطلاعات دارید؟ اگر قرار است در بازار پر تب و تاب و پرسود ارزهای دیجیتال وارد شوید، روی بلاک چین حساب ویژهای باز کنید؛ بلاک چین مبنا زیرساخت عملکرد پر سود شما خواهد بود!
این مقاله، شما را به طور کامل و بصورت گام به گام با تمام جوانب تکنولوژی بلاک چین آشنا کرده و درواقع درب ورود شما به دنیای جذاب بلاک چین و ارزهای دیجیتال خواهد بود.
نگران نباشید، بر خلاف نام به ظاهر پیچیدهاش، مفهوم نسبتا ساده و در عین حال کاربردی پیش رویتان خواهد بود.
در ادامه با ما همراه باشید تا همه چیز در مورد بلاک چین را به شما بگوییم.
بلاک چین به زبان ساده:
بلاک چین (Blockchain) تلفیقی از دو کلمه بلوک (Block) و زنجیره (Chain) میباشد که به طور کلی به زنجیرهای از بلوکها (زنجیره بلوکی) اطلاق میشود.
بلاک چین چیست؟
مفهوم بلاک چین به صورت کلی در پاراگراف زیر خلاصه می شود :
بلاک چین نوعی سیستم گزارش و ثبت اطلاعات است اما با این تفاوت که در این سیستم، اطلاعات ذخیره شده بین همه اعضای شبکه توزیع شده و به اشتراک گذاشته میشود و به دلیل استفاده از رمزنگاری، دستکاری و تغییر اطلاعات این سیستم به هیچ وجه امکان پذیر نیست.
تعریف دیگری که میتوان از بلاک چین بیان نمود اینگونه خواهد بود که :
بلاک چین یک سیستم یا یک شبکه غیرمتمرکز توزیعی بسیار ایمن است که رمزنگاری شده و امکان هیچگونه دستکاری یا تقلب در آن وجود ندارد
شبکه غیرمتمرکز توزیعی چیست؟
منظور ما از یک شبکه غیرمتمرکز چیست؟
شبکه غیرمتمرکز همانطور که از نامش پیداست یعنی شبکهای که دارای یک سیستم مدیریتی متمرکز نیست. در واقع در یک شبکه غیرمتمرکز هیچ مدیر یا ادمین مرکزی وجود ندارد و هیچ فرد یا سازمانی این شبکه را کنترل نمیکند.
در یک شبکه غیرمتمرکز، مدیریت و کنترل شبکه بین همه کاربرانی که در شبکه فعال هستند توزیع شده است. بدین معنا که هر کاربر شبکه خود به تنهایی مدیر شبکه محسوب میشود پس شبکه توزیعی است.
در نتیجه یک شبکه غیرمتمرکز توزیعی یعنی شبکهای که دارای مدیریت مرکزی نبوده و کنترل شبکه بین کاربرانی که به آن متصل هستند توزیع شده است.
چرا بلاک چین بسیار ایمن است؟
همانطور که در تعریف بلاک چین گفتیم، این سیستم بسیار ایمن بوه و امکان هیچگونه دستکاری، تغییر و تقلب در آن وجود ندارد.
میتوانید حدس بزنید چرا؟
گفتیم که مدیریت و کنترل شبکه غیرمتمرکز بلاک چین بین همه کاربرانی که به آن متصل هستند توزیع شده است. یعنی هر کاربر به محض اتصال به شبکه بلاک چین یک کپی از کل شبکه را دریافت میکند; در این صورت اگر فردی بتواند تغییری در اطلاعات ثبت شده در بلاک چین ایجاد نماید، کاربران اطلاعات دریافتی را با کپی شبکه که در اختیار داشتند منطبق کرده و از آنجایی که اطلاعات دریافتی با کپی شبکه فرق میکند، اعتبار آن را تایید نمیکنند و فرد متقلب موفق به دستکاری اطلاعات نخواهد شد.
با یک مثال بیشتر توضیح میدهیم :
فرض کنید من یک سری اطلاعات را بر روی یک کاغذ مینویسم و تعداد ۱۰۰ کپی از آن تهیه کرده و بین ۱۰۰ نفر تقسیم میکنم. حال در متن کاغذ خود تغییراتی ایجاد کرده و آن را برای تایید در اختیار ۱۰۰ نفر قرار میدهم، آنها کاغذی که از من دریافت کردند را با کپی که خود در اختیار دارند مقایسه کرده و متوجه تغییرات غیرمجازی که من قبلا ایجاد کرده بودم شده و اعتبار کاغذ من را تایید نمیکنند.
رمزنگاری در بلاک چین چگونه است؟
در زنجیره بلوکی و در هر یک از بلوکها علاوه بر اطلاعات ثبت شده، چیز دیگری به نام ” هش “ وجود دارد. یک هش در واقع رشتهای منحصر به فرد از کاراکترها میباشد که با توابع خاصی ساخته شده است. هر بلوک علاوه بر هش اختصاصی خود حاوی هش بلوک قبلی نیز میباشد.
هش در بلاک چین با توابع خاص ریاضی ساخته میشود بطوریکه کوچکترین تغییر در کاراکترها و اطلاعات ثبت شده در بلوک باعث تغییر در هش شده و در نتیجه هش مورد نظر را از درجه اعتبار ساقط میکند و به همین ترتیب همه هشهای بلوکهای دیگر نیز بی اعتبار خواهند شد. به همین علت است که به این فناوری، بلاک چین یا زنجیره بلوکی میگویند.
اولین ایده بر روی شبکه بلاک چین در سال ۱۹۹۱ اتفاق افتاد اما این شبکه رمزنگاری شده تا قبل از ورود ابر قدرت پر حاشیهاش، بیت کوین، تقریبا ناشناخته بود.
مهمترین و معروفترین کاربرد بلاک چین برای اولین بار در سال ۲۰۰۸ و به جهت استفاده در ارز دیجیتال بیت کوین (Bitcoin) اتفاق افتاد. بیت کوین در واقع اولین نمود کاربردی تکنولوژی بلاک چین بود که از این شبکه برای ذخیره اطلاعات دارایی کاربران استفاده میکرد.
برای اطلاع از دیگر کاربردهای بلاک چین میتوانید مقاله زیر را مطالعه نمایید:
” کاربرد بلاکچین در دنیای امروز ”
امکان ثبت هر نوع اطلاعاتی در فناوری بلاک چین فراهم است؛ از اطلاعات شخصی گرفته تا جرایم و همچنین اطلاعات حسابهای مالی دیجیتالی کاربران! این اطلاعات در بلوکها ذخیره میشوند و در شبکه به یکدیگر متصل میشوند.
انواع بلاک چین
امروزه سه نوع از تکنولوژی بلاک چین قابل راه اندازی است. اما در آینده بسته به نیاز جامعه قطعا انواع جدیدتری از فناوری بلاکچین رونمایی خواهد شد:
- بلاکچین عمومی غیر انحصاری
- بلاکچین عمومی انحصاری
- بلاکچین خصوصی انحصاری
۱- بلاک چین عمومی غیر انحصاری:
مثال: بیت کوین، اتریوم و انواع سیستمهای عمومی و آزاد
در این نوع بلاک چین که بیت کوین و اتریوم نمونههایی از آن هستند ما انحصار تراکنشها را در اختیار نداریم. یک مثال از بیت کوین میتواند مسئله را روشن کند:
من ۱۰ بیت کوین دارم و میخواهم آنها را برای فرد دیگری ارسال کنم، به افرادی که در شبکه فعال هستند و تراکنشها را انجام میدهند (ماینرهای بیت کوین) اعلام میکنم که من میخواهم این ۱۰ بیت کوین را به این آدرس کیف پول ارسال کنم.
آیا این ادعا که من ۱۰ بیت کوین دارم واقعا درست است؟ آیا تقلبی در کار نیست؟
ماینرها از این اعلام باخبر شده و تایید معامله و تراکنش را آغاز میکنند. توجه کنید که فرد تایید کننده تراکنش کاملا تصادفی بوده و ما نمیتوانیم فرد خاصی را برای انجام تراکنش انتخاب کنیم.
تایید و انجام تراکنشها طی فرآیندی به نام استخراج انجام میشود که در مقاله زیر میتوانید درمورد آن مطالعه نمایید:
” استخراج ارز دیجیتال چیست و چگونه انجام میشود؟ ”
البته نکته دیگری که وجود دارد اینست که این نوع بلاک چین برای برقراری ارتباط با کاربر نیاز به یک رابط دارد که این رابط ارتباطی بین بلاک چین و کاربر را کیف پول ارز دیجیتال مینامند.
در این نوع بلاک چین همه افراد جامعه میتوانند قرارداد هوشمند ایجاد کرده یا پول و اطلاعات را داد و ستد کنند و البته اطلاعات مهمی که در بلاک چین عمومی غیر انحصاری قرار دارند با رمزنگاری محافظت میشوند لذا هیچکس قدرت حذف، تغییر یا دستکاری در بلاک چین را ندارد.
۲-بلاک چین عمومی انحصاری:
مثال: شرکتهای مواد غذایی
در این نوع از فناوری بلاک چین، فرد یا افراد خاصی برای تایید و انجام فعالیتها انتخاب میشوند. برای مثال ممکن است این افراد کارمندهای بخش خاصی از یک شرکت تجاری باشند یا حتی مدیران شرکت و یا فراتر از آن افراد خاصی در دولتها. در این مورد، دادهها برای همه قابل مشاهده است ولی در عین حال اصل محافظت از اطلاعات نیز رعایت میشود.
میتوان از کدهای QR بر روی بستهبندیهای مواد غذایی بعنوان مثالی از این نوع بلاک چین نام برد. مشتریان با اسکن این کد میتوانند به نام فروشگاه، تاریخ تولید و غیره پی ببرند اما فقط میتوانند آنها را مشاهده کنند و قادر به اعمال تغییر هیچ یک از این اطلاعات نخواهند بود. تایید و ثبت این اطلاعات هم به عهده کارمندان کارخانه مورد نظر است و هنگامی که این اطلاعات ثبت شدند دیگر قابل تغییر نخواهند بود.
۳-بلاک چین خصوصی انحصاری:
این نوع بلاک چین در سازمانها و ادارات برای امور مالی مورد استفاده قرار میگیرد. فقط افراد خاصی در سازمان برای تایید فعالیتها انتخاب میشوند (مثلا کارمندان بخش مالی یک اداره) و همچنین فقط افراد خاصی نیز قادر به مشاهده اطلاعات ثبت شده هستند.
بسته به سیاست هر شرکت این سیستم از بلاک چین میتواند مورد استفاده قرار بگیرد.
بلاک چین از دیدگاه فنی:
بلاک چین را همانند یک حافظه رمزنگاری شده در نظر بگیرید که اطلاعات بر روی آن ذخیره شده و این حافظه بین همه افرادی که در شبکه وجود دارند، توزیع شده است.
در تکنولوژی بلاک چین افراد زیادی میتوانند اطلاعات را بایگانی کرده و همچنین روند ثبت و به روز رسانی اطلاعات را کنترل کنند.
در بلاک چین هیچ مدیر، ادمین یا سیستم مدیریتی برای کنترل، تغییر، دستکاری و یا تایید فعالیتها وجود ندارد بلکه همه افرادی که در این شبکه حضور دارند مالک اطلاعات و پایگاه داده این تکنولوژی هستند. پایگاه داده در این فناوری کاملا توزیع شده و غیرمتمرکز است که خود یکی از ویژگیهای متفاوت و بسیار مهم تکنولوژی بلاک چین به حساب میآید. در بلاک چین، هر کاربر یک گزارش مستقل ثبت میکند که با همراهی گزارشات دیگر تبدیل به یک مجموعه از رکوردها میشود
هنگامی که هر کاربر یک کپی از کل شبکه را دریافت کند عملا قدرت تغییر یا دستکاری اطلاعات شبکه اصلی را از دیگران سلب میکند زیرا هر گونه تغییر کوچکی نیز مشهود خواهد بود. پس ضریب امنیت بلاک چین بسیار بالاست.
همچنین با تغییر احتمالی یک بلوک، هش بلوک نیز تغییر میکند اما از آنجایی که گفتیم هر بلوک شامل هش بلوک قبلی نیز هست، هش بلوکی که دستکاری شده با هش بلوک بعدی خود ناهمخوانی داشته و بی اعتبار خواهد شد.
پس امکان دستکاری یا تغییر کوچکترین بخش شبکه بلاکچین نیز وجود ندارد.
اعتماد دیجیتال
اعتماد اصل مهم و تاثیر گذاری برای تمام معاملات و روابط مالی-تجاری است؛ به زبان ساده، این حق ماست که از طرف مقابلمان کاملا مطمئن شویم. آیا او همان کسی که ادعا میکند هست؟ آیا میتواند وعدههای خود را عملی کند؟
در بلاکچین برای هر فرد یک کلید خصوصی رمزنگاری شده تعبیه شده است که نشان دهنده مالکیت است و اطلاعات احراز هویتی را اثبات میکند. همچنین هر فرد را کنترل میکند تا اطلاعات شخصی را بیش از حد نیاز در اختیار دیگران قرار ندهد.
اما تنها تایید اعتبار کافی نیست. داشتن مجوز و پول کافی برای انجام تراکنش نیاز به اعتمادسازی دارد و برای تحقق این امر باید یک شبکه توزیع شده نظیر به نظیر وجود داشته باشد. این شبکه توزیع شده باید در امور حسابداری قابل اجرا بوده و امنیت آن تضمین شده باشد.
تاییدیهها و مجوزهای لازم بدون نیاز به افراد شخص ثالث هستند که تعامل در دنیای دیجیتال را فراهم میکند. با تکنولوژی بلاکچین ارتباطات قدرتمند و جدید در دنیای دیجیتال قابل پیاده سازی هستند.
جمعبندی
در نهایت به عنوان کلام آخر، از فناوری بلاکچین به عنوان ستون فقرات تراکنش اینترنتی یاد میشود.
بلاک چین بود که تراکنشات اینترنتی را محقق ساخت و باعث ظهور پدیده بیت کوین و ارزهای دیجیتال شد. بلاک چین امنیت را بسیار افزایش داد و سرعت تراکنشات را بالا برد.
امروزه استفادههای بسیاری از بلاکچین میشود. البته به لطف تکنولوژی قراردادهای هوشمند غیرمتمرکز که از طرف بلاک چین اتریوم تقدیم جامعه بلاک چین شد، این تکنولوژی بسیار کاربردیتر و معروفتر شد.
در مقالات بعدی در مورد ارزهای دیجیتال، بلاک چین اتریوم و قراردادهای هوشمند صحبت خواهیم کرد.
با مطالعه این مقاله شما باید به سوالاتی مثل ” بلاک چین چیست؟ ” و “بلاک چین چگونه کار میکند؟ ” به زبان ساده پاسخ داده و در مورد ” کاربردهای بلاک چین ” بدانید. همچنین باید مطلع باشید که چند نوع بلاکچین وجود دارد و هر کدام چگونه کار میکنند.
اگر تواسنتید به سوالات بالا پاسخ دهید پس شما همه چیز در مورد بلاکچین را میدانید.
فهم درست از این تکنولوژی میتواند نقطه شروع قدرتمندی برای فعالیت در دنیای ارزهای دیجیتال باشد. درک تکنولوژی بلاکچین مقدمه اصلی برای فهم مابقی موضوعات در دنیای رمزارزهاست. حال که تصمیم به شروع فعالیت در این دنیای جذاب گرفتهاید و اینکار را با مطالعه مقالات در مورد بلاکچین شروع کردهاید بدانید که این تازه نقطه شروع دریافت و تکمیل اطلاعات شماست. پیشنهاد میکنیم وارد وبلاگ یوزبیت شده و مقالات موجود را مطالعه کنید و همواره با وبلاگ یوزبیت همراه باشید تا رفته رفته اطلاعات خود را تکمیل کرده و تبدیل به یک فرد حرفهای شوید .
قدم بعدی شما دریافت اطلاعات صحیح، کامل، جامع و به زبان ساده در مورد ارزهای دیجیتال خواهد بود . پس وقت را تلف نکنید و با کلیک بر روی لینک زیر مقاله ارزهای دیجیتال را مطالعه کنید :